retete de slabit.ro

Ce este intoleranta la gluten? Intoleranta la gluten, cunoscuta sub d


 
 
    Ce este intoleranta la gluten?
Intoleranta la gluten, cunoscuta sub denumirea de boala celiaca, este o boala cronica inflamatorie a intestinului subtire, ce apare in urma unei reactii conflictuale imunoalergice fata de gluten. Glutenul este o proteina prezenta in unele cereale, cu valoare nutritionala importanta, bine tolerata de majoritatea populatiei, dar destul de greu de digerat.
Aceasta particularitate a sistemului imunoalergic are istoric familial, fiind ceva mostenit. Se intalneste atat la copii, cat si la adulti, femeile reprezentand circa 75% din cazurile cu aceasta afectiune intestinala.
Principalele simptome ale bolii celiace sunt: diaree sau constipatie cronica, dureri abdominale si balonare, scadere inexplicabila in greutate in ciuda unui apetit normal, anemie, oboseala, varsaturi, dermatite, schimbari bruste de dispozitie, tetanie.
Consecintele bolii: osteoporoza, pubertate intarziata, tulburari de memorie si concentrare, infectii respiratorii recurente, infertilitate si amenoree, steatoree, retard de crestere etc.
Ce numim gluten este componenta proteica a boabelor unor cereale. Glutenul este, in realitate, un amestec de proteine – gluteina si gliadina – care asigura un aport proteic in dieta si este important cand e vorba despre transformarea cerealelor in paine: glutenul este cel care da elasticitate aluatului, il ajuta sa creasca sub acţiunea drojdiilor si da painii consistenţa specifica (cerealele care conţin gluten sunt numite panificabile).

Din pacate insa, in zilele noastre glutenul este „ascuns” in foarte multe produse alimentare, ca parte a „modernizarii” alimentatiei


Poti fi primul care comenteaza sau ofera informatii la aceasta intrebare. Daca stiti pe cineva care are informatii despre intoleranta la gluten sau boala celaica postati aceasta pagina pe Facebook, Google+ sau Twitter.

fara poza
 

Nu ati gasit raspuns in aceast articol la intrebarile dumneavoastra.

Cautati dupa etichetele intoleranta la gluten, boala celaica, glutenul, amestec de proteine, gluteina, gliadina

Postati intrebarea dumneavoastra

intoleranta la gluten
boala celaica
glutenul
amestec de proteine
gluteina
gliadina